Blogindlæg

At analysere er en af livets gaver. Det er noget, der ofte bliver betragtet som en undervurderet evne, men i virkeligheden er det ofte fordi der er mange, der ikke får det lært fra start af – og så kan det hurtigt blive svært.

At analysere tekster handler ikke kun om at analysere H.C. Andersens mange eventyr, selvom det faktisk også kan være enormt givende. Det kan også handle om at analysere faglitterære tekster og på den måde finde frem til det egentlige budskab og på den måde blive klogere.

Derfor er det enormt vigtigt for alle at kunne analysere, og det vil være en stor hjælp for dit barn, hvis du hjælper dem med at få det ind under huden allerede fra barnsben af.

Hvis du vil blive klogere på, hvordan du kan hjælpe dit barn med at lære at analysere, så kan du læse meget mere her.

Understøt det, de lærer i skolen

Som forældre kan det være nemt at ville gå ind og overtage skolens undervisning, fordi man tror, at man ved bedst. Og det er måske også tilfældet. Men det betyder ikke, at det nødvendigvis er det, der er bedst for barnet.

Hvis du begynder at pålægge dit barn endnu mere undervisning end det som de allerede bliver lært i skolen, så kan det blive alt for meget for dem at tage ind og bearbejde. Og så ender det med, at de lærer mindre af det hele, frem for at blive super skarpe på emnet.

Når dit barn første gange kommer hjem og fortæller, at de har lært om berettermodellen, så i stedet for at give dem endnu en analysemodel, så hjælp dem med at forstå den til punkt og prikke. Hjælp dem med at bruge berettermodellen i hverdagen – for eksempel, når I læser godnathistorie. Det vil være den mest brugbare måde for dem virkelig at sætte sig ind i modellen og lære, hvordan de skal gå til en tekst.

Derudover så sørg for at læse en masse tekster og bøger med dem, som I bagefter tager en snak om med udgangspunkt i beretteremodellen. Det behøver ikke at være formelt, men blot en snak, der viser, at det med at analysere lige så meget er en samtale baseret på den information, som du lige har fået.